måndag 7 april 2008

Sexism

Jag har kommit på en sak.

På en av Bäckängs toaletter, vid cafeterian, sitter ett klistermärke och därpå står det något i stil med: "Nästa kille som tafsar får en fet smäll! Krossa sexismen!" Det är nog det första sådant klistermärke som påverkat mig över huvud taget. Jag brukar inte bry mig om sådana klistermärken som folk sätter upp, men på något sätt berör den mig verkligen.

Jag hatar vårat äckligt sexistiska samhälle. Varannan reklam, eller för att inte nämna musikvideo, säljer på grund av att någon (oftast en kvinna) spelar på någon slags sexualitet. Jag hatar de vidriga ideal som finns i dagen samhälle som säger hur kvinnor och män ska se ut. Dessa ideal är skadliga. Detta är inget nytt men varför drabbas folk av till exempel anorexia? Mm, det är ju en jävligt bra fråga. Pressen från samhället och idealen är stor, otroligt stor... Hur ska man någonsin kunna vända på detta, ett samhälle som redan utvecklats såpass långt åt detta (ur det perspektiv) felaktiga håll kanske över huvud taget inte går att rädda?

Är det rätt att artister säljer sin musik genom att ha en sexinriktad musikvideo, där den som visar mest hud säljer mest? Den som dansar mest vågat tjänar störst summa pengar? Vad har sex med musik att göra egentligen? Varför har utseendet blivit en såpass betydande del? Varför bryr sig människor mest om utseendet och främst, vem har bestämt att ett speciellt utseende, en viss dans, är sexig?

Kanske har det alltid varit så att människor dömer andra efter utseende. Kanske är denna form av sexism och definitionem av ordet "sexig" som råder idag ännu en fluga som kommer försvinna om ett par år, precis som 80-talslooken försvann eller något annat liknande, men för att lämna sexismen och gå över till ett närliggande ämne, nämligen press från samhället i övrigt. Kommer den någonsin att lätta? Kommer elevernas betyg fortsätta trigga varandra och pressen, som därmed följer för att få de bästa jobben, någonsin minska? Kommer konkurrensen om bland annat jobb verkligen minska?

Jag undrar verkligen. Skulle man jämföra hur det är att leva nu och hur det var för X antal år sedan skulle man antagligen på riktigt förstå vilken press man lever under idag. "Se bra ut, annars blir du inte omtyckt" (stämmer tyvärr i många fall eftersom människor som sagt i första hand dömer efter utseende.). "Få bra betyg annars får du inget jobb som duger och det kommer gå åt helvete för dig." Pressade föräldrarna (och samhället) barnen till höga betyg redan för ca.
70 år sedan? Nej, för då var livet inte bortkastat om det gick dåligt i skolan, för man behövdes ändå hemma. Man gick kanske 7 år i skolan, med vissa undantag. (Folkskolan blev obligatorisk 7-årig 1936.)

Den utveckling som samhället har gått igenom och fortfarande går igenom har kanske varit oundviklig, man kan inte stanna i utveckligen heller, men det man bör ha i åtanke är att utveckling inte bara behöver innebära positiva saker. Dagens samhälle innehåller kanske minst lika många fel som det fattigare lantbrukssämhället hade, fast på ett annat sätt? Det beror ju på vad man går efter, vad man tänker på när man jämför. När man tänker på vilket som skadar/skadade folk mest psykiskt är jag säker på att jag skulle säga dagens samhälle.

PUNKT.

1 kommentar:

Anonym sa...

bra skrivet. ett väldigt intressant ämne! fortsätt så, kul läsning :D